Üdvözlet

Tagdíj befizetések

Keresés Háromhegyek Közhasznú Egyesület

Véletlen

Időjárás

Partnereink - Támogatóink

Reklám

http://haromhegyek.mediacenter13.hu

Környezetvédelem

Alapszabályunk értelmében - és józan belátásunk szerint:
Célunk és faladatunk környezetünk megóvása,
a környezetszennyszés megakadályozása, az energiával való takarékoskodás.


Háromhegyi sétáinkon rengeteg rossz és kicsit kevesebb jó élményben lehet részünk.
Mindenki ismeri azt az emberi tulajdonságot, ha valahol látunk egy kis darab papírt, azonnal kiejtjük a kezünkből a megürült sörösdobozt.
Háromhegyen is jócskán találkoztunk nem kifejezetten környezetbe illő kupacokkal.
Még rosszabb, hogy  szemét-, vagy szennyvízszállítás ára miatt jó kis költségtakarékos módszereket alkalmazunk.
Főleg nyári estéken kínos, amikor az átforrósodott falakat szertnénk a hűs, friss esti levegővel megszellőztetni, beáramlik egy égett gumiszag.
Nem látjuk, de sejtjük, hogy a korábban épült házak hőszigetelése nem korszerű, és sorolhatnánk a többi megoldára váró gondot.
A fenntartható mezőgazdasági termelés feltételeinek kidolgozása és megteremtése hosszú távú, több generációt érintő folyamat. Együttesen kell figyelembe venni a Magyarországon jelentkező és megoldásra váró környezeti és mezőgazdasági problémákat, valamint azokat a globális tényezőket, amelyek az emberi életfeltételek hosszú távú és megfelelő minőségű biztosításához szükségesek. A mezőgazdasági termelés és a környezetvédelem sok közös pontban találkoznak.
Bizonyára sokan idegenkedünk a kertekben általában használt műtrágyáktól és különféle vegyszerektől . Az ezektől remélt előnyök mellett egyre nagyobb figyelem fordul a készítmények káros hatásaira. A növényvédő szerek nagy része nemcsak a növényi kártevők, hanem számos hasznos élőlény és az ember számára is mérgezőek. A nagytömegű zöldhulladék komposztálása kertünkben jól használható természetes tápanyag, és egyben a hulladékok mennyisége sem növekszik.
A megújuló energiák hasznosítása elméletileg már szinte mindenki számára ismert, de kevesen vagyunk, akik a csapból folyó víz összetételét ismerjük, és a viszonylag kis költséggel megvalósítható házi víztisztítást előnybe helyezzük a drága ásványvizekkel szemben. 

kepatmeretezes_hu_szemt0.jpgkepatmeretezes_hu_szelektv1.jpg
Szeméthalom, amilyet jócskán látniszelektív hulladék gyűjtő a konténernél
Hasznos linkek:

Faluház projekt

Óbudán jó példaként mindenki láthatja a Szőlő utcai "faluház" fantasztikus megújulását.

Energia klub

Az ENERGIAKLUB Magyarországon egyedülálló módon dolgozik egy új szemléletmód elterjesztésén. Sokaknak partner, másoknak független  és hiteles információforrás, esetenként az  elhibázott energiapolitikai döntések kritikusa.

Ökoszolgálat

Az Ökoszolgálat Alapítvány Magyarország első lakossági környezeti tanácsadó irodája.

Azt hirdetik, hogy pozitív alternatívák felmutatásával lehet tenni az   oly szükséges környezettudatos életmódra nevelésért.
A nyílászárók utólagos szigetelésére vonatkozó idézet az Ökoszolgálat oldaláról (érdemes az oktatófilmet is megtekinteni):

A   háztartási energiafelhasználás 60-70%-át a fűtés  teszi ki, ennek egy  része egyszerűen kiszökik az ablakokon! Mindez  nem csupán a fűtésszámlánkat érinti, hanem környezeti vonatkozásai is  vannak. Energia felhasználásunk ugyanis a szükséges energiahordozók  elégetése révén egyesen arányban áll Földünk nyersanyagkészleteinek  kimerítésével és a klímaváltozás erősödésével. Módszerünkkel  egy nap alatt  leszigetelheted a nyílászárókat, az eredmény jobb  minőségű és jóval  hosszabb élettartamú (akár 15 év!)  lesz a ragasztott   szigetelőcsíkoknál, és  a munka  nem igényel   komoly előképzettséget.  A  fa nyílászárónk tokjába vagy a  szárnyrészébe  a marógéppel   nútot/hornyot készítünk, és az  előre lemért  hézagtávolságnak   megfelelő, szilikon alapú szigetelőanyagot  a nútba  illesztjük.   Megtérülési ideje 1,5-2 év!
A szigeteléshez szükséges marógép bérleti díja 3,5 napra 7000 fornint, a szilikon szigetelő csík megvásárolható 180 Ft/m áron. A szigetelő gép online előjegyezhető az alapítvány online naptárában Figyelem! A foglalás után e-mailt kap, melynek megerősítésével válik a foglalás véglegessé. A foglalás lemondása telefonon történhet.

Az Ökoszolgálat Alapítvány a módszer   betanításában, a szigetelőgép kölcsönzésében és a szigetelőanyag  beszerzésében nyújt segítséget Budapesten és környékén.

Letölthető oktatófilm a szigetelésről [170 MB, mpeg]

Ökonet


Az Ökonet által kínált termékek minden ember életében jelen vannak , hiszen táplálékra, folyadékra mindannyiunknak szüksége van. Törődünk a külsőségekkel, igyekszünk megőrizni otthonunk, lakóhelyünk tisztaságát. Magas színvonalú, de megfizethető árú termékeikkel egy környezet és pénztárcabarát megoldást kínálnak.

Jól lakni

A „Jól lakni" olyan tudástár, amelyen gyakorlatias tanácsokat kaphatsz  az egészség- és környezetbarát otthon ki- és átalakításával  kapcsolatban. A „Jól lakni” ház különböző helyiségeiben a kérdéses  területre kattintva juthatsz a Téged érdeklő információkhoz.

Zöld zug

A Zöld zug lapján  jelen életmódunk változtatásához adnak ötleteket, praktikákat, gyakolatias tanácsokat. Felhívják a figyelmet a környezetkímélő  termékekre.

Lakcimke

Mi az az ENERGIATANUSÍTVÁNY?
Hogyan nyerhet otthonunk az energiatanusítvánnyal?


Levegő

A Levegő  Munkacsoport politikai pártoktól és gazdasági érdekektől mentes  független társadalmi szervezet. Azért dolgoznak, hogy minden ember  egészséges környezetben, emberhez méltó módon élhessen.
Rendkívül fontosnak tartják és kiemelten törekszenek az állampolgári  részvétel lehetőségeinek bővítésére, a nyilvánosság, a tájékoztatás és a  tájékozódás szabadságának kiteljesítésére.

Humusz

A Humusz  célja, hogy Magyarországon a fenntartható termelés és fogyasztás napi  gyakorlattá váljon. Azért dolgozunk, hogy rendelkezésre álljon az ehhez  szükséges ismeret és akarat, illetve kialakuljon a szükséges társadalmi,  gazdasági és környezeti feltételrendszer. Ebben a munkában kiemelt  partnernek tekintjük a civil közösségeket, a pedagógusokat és a  felsőoktatásban résztvevő hallgatókat. Eszközeink a tájékoztatás,  oktatás és tanácsadás, jó gyakorlatok felkutatása, hulladék megelőzési  minták kidolgozása és megvalósítása, valamint közösségi együttműködések  ösztönzése.

FOEK

Független Ökológiai Központ Alapítvány célja:

A közép- és kelet-európai környezet- és természetvédelem  támogatása. A közös földrajzi régió, továbbá a határokon átterjedő  szennyezések problémáinak közös tanulmányozása, a megelőzésre vonatkozó  javaslatok, cselekvési tervek kimunkálása.

Tudatos vásárló

A  Tudatos Vásárlók Egyesülete közhasznú, nonprofit szervezet. Az etikus,  környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlás népszerűsítésért  dolgoznak. Céljuk, hogy hozzájáruljanak a fogyasztói értékek és a  vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti  környezet fejlődését támogató változásaihoz.  Legalapvetőbb üzeneteinket  a Tudatos Vásárló 12 pontjában foglalták össze.

Zöldkert

Érdekességek a kertről, időjárásról

Zöld térkép

A Zöld Térkép azokat a „zöld” lehetőségeket térképezi fel, amelyek segítségével fenntarthatóbb módon tudunk élni.